Projecten
Broedplaats
De Oude Bieb is een broedplaats voor kleine en grote projecten en pilots. Alle gericht op sociale activatie, ondersteuning van mensen die het zwaar hebben of gericht op sociale en maatschappelijke participatie. De maandelijks terugkerende ‘soep & kletskoek’ die mede mogelijk werd gemaakt door een statiegeldactie van lokale supermarkt Coop, is zo’n voorbeeld van een klein project. Ieder jaar houdt De Oude Bieb een sinterklaas- en een kerstactie voor minimagezinnen en kinderen uit de wijk. Er zijn contacten met ‘de Proeftuin’, waarbij De Oude Bieb als proeftuin zal fungeren voor nieuwe vormen van informele zorg, geïnitieerd door GGZ. Onderstaand overzicht geeft een beknopt overzicht van de grotere projecten in De Oude Bieb

Energiesparen.nu
In het kader van het gemeentelijk armoedebeleid heeft De Oude Bieb een energieproject in de wijken Lewenborg en Selwerd geleid. Gebruikmakend van het instrument ‘Werkervaringsplaatsen’, hebben energiecoaches minimahuishoudens bezocht en gecoacht. Doel was om mensen bewust te maken van hun energiegebruik en ze te helpen de energielasten structureel omlaag te brengen, die bijna 10 procent van hun besteedbaar inkomen omvatten.
De energiecoaches hebben ook een signalerende rol: zo kunnen eventuele misstanden aan de woning, de woonomgeving of problemen op het sociale of maatschappelijke vlak direct via de juiste kanalen geleid worden. In contact met woningcorporaties of sociale teams kan snel worden ingespeeld op de problematiek en samen met de bewoner naar een oplossing worden gezocht. Een belangrijke bijvangst tijdens de uitvoering van dit project zijn de persoonlijke ontmoetingen geweest met de bewoners van de wijken. Zij hebben dit project hoog gewaardeerd.
De energiecoaches zijn zelf als minima met een bijstandsuitkering afkomstig uit de wijken.
Zij worden door De Oude Bieb getraind, voorbereid op hun rol en tussentijds begeleid. De coaches zijn gedurende hun functie vrijgesteld van sollicitatieplicht en kunnen een half jaar lang werkervaring opdoen. Een aantal van hen is doorgestroomd naar een betaalde baan.
Het project wordt momenteel (2018) vervolgd. Supervisie heeft het Wij-team in Lewenborg. De uitvoering is grotendeels op dezelfde leest geschoeid en bewoners die bij het vorige project niet zijn bezocht, komen nu aan de beurt. Er worden nog mensen geworven om als e-coach aan de slag te gaan in een participatiebaan.

Golvend Lewenborg
Door deelname in het project ‘Golvend Lewenborg’ – bedoeld om initiatieven van wijkbewoners mogelijk te maken – helpt De Oude Bieb actief mee om belangrijke thema’s als veiligheid, doorbreken van isolement en participatie van bewoners in de wijk verder uit te werken. Hierin speelt De Oude Bieb in samenwerking met andere wijkorganisaties een ondersteunende en faciliterende rol en wordt er vooral ingezet op betrokkenheid, het creëren van kansen en uitvoering door bewoners uit de wijken.

Buurtconciërges
Eind oktober 2016 is het eerste team vrijwilligers op pad gegaan vanuit De Oude Bieb. De thuisbasis voor dit project. De werving van vrijwilligers om het team compleet te maken is nog gaande. Om mensen werkelijk perspectief te bieden, wordt er gekeken of deelnemers aan dit project een participatiebaan aangeboden kan worden.
We hebben momenteel vacatures voor buurtconciërges. Als vrijwilliger kun je aan de slag om zwerfvuil te lijf te gaan maar dit kan ook dmv. een participatiebaan.

Iedereen doet mee
Samen met de ondersteuning van de Stichting Centrum voor Zelfregie en Participatie, hebben we sinds mei 2018 het project ‘Iedereen doet mee in Lewenborg’. Dit project is bedoeld om de eigen kracht van de vrijwilligers van De Oude Bieb te ontwikkelen en versterken. Vrijwilligers kunnen leren hun talenten en vaardigheden te ontwikkelen om vervolgens die kennis weer over te dragen aan andere vrijwilligers en bezoekers van De Oude Bieb.
De ervaring leert dat veel mensen die vrijwilliger zijn geworden in De Oude Bieb de stap hebben gezet vanuit een sociaal isolement. Veel mensen hebben hun eigen rugzakje als ze voor het eerst binnenstappen. Binnen De Oude Bieb is een klimaat waarin zij zich verder hebben kunnen ontwikkelen.
Door middel van trainingen en cursussen worden de vrijwilligers versterkt in hun vaardigheden.
De rotstraining en de ontwikkeltraining zijn daarvan voorbeelden. Geleerd wordt bijvoorbeeld hoe je omgaat met grenzen, hoe je mensen kunt aanspreken op hun gedrag en hoe je je zelfvertrouwen kan vergroten.
In De Oude Bieb spreken we liever over ontwikkelgesprekken dan coaching. Het past beter bij het laagdrempelige karakter van De Oude Bieb.
Vanuit het VSB Fonds is een subsidie beschikbaar gesteld voor dit project.