Terugblik op 2020 en vooral: vooruitkijken

Terugblik op 2020 en vooral: vooruitkijken

Terugblik op 2020  en vooral: vooruitkijken
Voor iedereen was 2020 een bewogen jaar. Het voorjaar was pril en het land ging op slot. De Oude Bieb was als gevolg van de coronamaatregelen genoodzaakt haar deuren te sluiten. Iedereen zat ineens thuis. Alle bezoekers, alle vrijwilligers.  We volgden alle ontwikkelingen op de voet en al snel was de videovergadering geboren.

En werden er plannen gemaakt. We wilden contact houden met onze vrijwilligers, en waar mogelijk met bezoekers. De telefoon en de praatjes op straat werden een nieuwe manier van contact hebben met onze achterban.

Naarmate het voorjaar vorderde ging het aantal besmettingen omlaag en konden maatregelen versoepeld worden. In De Oude Bieb was alles uit de kast gehaald om om op een veilige manier weer open te kunnen, binnen de marges van wat mogelijk was. Er hingen spatschermen, er werd een looproute gemaakt en een aantal nieuwe huisregels gelanceerd. waaronder de anderhalve meter regel en handen wassen bij binnenkomst.

Een aantal maanden konden we open zijn en aan de koffietafel een beperkt aantal mensen ontvangen in de ochtend en in de middag ging de winkel open.
Achter de schermen werd de verhuizing al druk voorbereid. Een grote logistieke operatie, waarbij we van een groot pand naar een veel kleiner pand vertrekken. Dus moest kritisch gekeken worden naar alles wat mee kan, wat niet mee kan en is er druk gezocht om spullen een andere bestemming te geven.

Met een brok in de keel namen we afscheid van onze geliefde koffietafel, wat het kloppend hart van De Oude Bieb was, waar de koffie rijkelijk stroomde, waar het een tweede thuis was voor heel veel mensen (niet alleen de bezoekers) waar gepraat werd en waar elke dag gelachen werd.

Veel mensen hebben we vanaf maart niet meer gezien. Omdat ze het een groot risico vinden om De Oude Bieb te bezoeken of er te komen werken als vrijwilliger. Juist voor deze mensen moet 2020 een zwaar jaar zijn geweest, waar zoveel vanzelfsprekendheden ineens zijn weggevallen.

Nu, aan het eind van dit jaar met de feestdagen voor de deur, zit het land weer op slot. Een hard gelag en we weten nog niet hoe lang deze coronacrisis gaat duren.  Aan de horizon gloort hoop omdat er een vaccin is, maar op korte termijn is alles nog ongewis. En dus moeten we voorzichtig blijven met zijn allen,  moet het mondkapje nog op, hebben we erg weinig directe sociale contacten en maken we deel uit van “het nieuwe normaal”, de anderhalve meter samenleving.

In 2021 trapt De Oude Bieb af op de nieuwe locatie in het Vensterhuis en nemen we met pijn in ons hart afscheid van de Midscheeps. We hebben er nog veel langer kunnen verblijven dan we ooit hadden kunnen vermoeden. Volgend jaar gaat de sloopkogel door het pand. Dan is er definitief een einde gekomen aan een prachtige tijd. De Oude Bieb is  een vaste waarde geworden in Lewenborg. In 2021 zetten we onze schouders er weer onder met elkaar en vooral vóór elkaar. We zien er naar uit om oude en nieuwe wijkbewoners te ontmoeten op een nieuwe plek, maar met de vertrouwde Oude Bieb medewerkers en sfeer.Tot volgend jaar en blijf gezond!

What do you want to do ?

New mail

vrachtwagen theorie
De Oude Bieb Lewenborg
menu
vrachtwagen theorie