Participatiebanen bij De Oude Bieb

Participatiebanen bij De Oude Bieb

Participatiebanen bij De Oude Bieb

Participatiebanen bij De Oude Bieb

 

In De Oude Bieb werken een heleboel bezige bijen.Een aantal daarvan zijn vrijwilliger, er zijn twee stagiaires (die ons helaas binnenkort gaan verlaten), een coördinator (die ons ook al gaat verlaten, maar hij heeft een opvolgster) en er zijn een aantal mensen werkzaam binnen De Oude Bieb middels een participatiebaan. Maar wat is nu eigenlijk precies een participatiebaan?

In 2015 trad in Nederland de Participatiewet in werking. Deze wet zou ervoor moeten zorgen dat meer mensen betaald werk vinden, ook de mensen met een arbeidsbeperking of een afstand tot de arbeidsmarkt. Voorheen konden een aantal mensen met een arbeidsbeperking terecht bij de sociale werkvoorziening (WSW), maar dit is sinds de Participatiewet in werking trad niet meer mogelijk.

Verschillende gemeenten in Nederland experimenteren met projecten om mensen werkervaring op te laten doen en soms door scholing aan te bieden. Zo werden in de gemeente Groningen de participatiebanen bedacht. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je een bijstandsuitkering hebben en ouder zijn dan 27 jaar.

Een traject binnen een participatiebaan duurt twee jaar. In deze periode doe je werkervaring op, kun je scholing volgen en ontvang je maandelijks een bonus van 100 euro die twee keer per jaar wordt uitbetaald. Soms is verlenging van de participatiebaan mogelijk. Je werkt minimaal 16 uur per week maar je mag ook 32 uur werken als je dat wilt.

Op de website van Link050 staat een actueel aanbod van participatiebanen. Op Kennisplein (te vinden op de website van Link050)  is een afwisselend aanbod te vinden aan cursussen en workshops die je gratis kunt volgen als je ergens vrijwilligerswerk doet of een participatiebaan hebt. Zie  http://www.link050.nl

Vind je zelf een opleiding of cursus die aansluit bij jouw capaciteiten, dan kun je in gesprek met de MEEDOEN-coach van de gemeente om te kijken of deze vorm van scholing vergoed kan worden.

In de Oude Bieb zijn een aantal mensen aan het werk via een participatiebaan. Dat kan zijn als gastvrouw of gastheer, in de biebshop (als medewerker of in een coördinerende rol), in de facilitaire dienst, als buurtconciërge of vanuit betrokkenheid bij wijkinitiatieven, projecten en communicatie.

Heb je zelf interesse in een participatiebaan bij De Oude Bieb, kom gerust langs. Wij helpen je graag verder en er zijn altijd vacatures bij ons.

 

 

vrachtwagen theorie
De Oude Bieb Lewenborg
menu
vrachtwagen theorie