De Oude Bieb naar nieuwe locatie: verhuizen in coronatijd
Voor de vrijwilligers van De Oude Bieb waren het spannende maanden, want hoe verhuis je in coronatijd? Waar angst voor besmetting op de loer licht, waar scholen weer sloten en er weer thuisonderwijs gegeven moest worden, waar je voortdurend anderhalve meter afstand moet houden en waarbij je maar met weinig mensen bij elkaar mag zijn.
Het was elke dag weer puzzelen met het rooster, maar het is gelukt! De Oude Bieb is verhuisd van Midscheeps 3 naar Anker 13B.
Kleiner pand
Op de Midscheeps hadden we veel ruimte, ook voor de winkel Omdat we naar een kleinere locatie gaan moesten we een flinke schifting maken van alle spullen die mee konden en de dingen waar we afstand van moesten doen. We hebben ons best gedaan alles een andere bestemming te geven. In november konden we de winkel nog een week opendoen voor de finale uitverkoop en de online verkoop van spullen en boeken gaat nog steeds door.
Niet onopgemerkt
Het hoort een beetje bij de geschiedenis van De Oude Bieb, als er grote spullen van A naar B moeten en het kan niet met de bus, of er is geen bus voorhanden, dan gaan de spullen gewoon met hulp van een paar vrijwilligers over straat vervoerd worden. Zo trok de verhuizing van de enorme balie uit de winkel genoeg bekijks en is hij heelhuids aangekomen op de nieuwe locatie. Ook de verhuizing van de piano zal niet onopgemerkt zijn gebleven.
Mondkapjes
Alle vrijwilligers van De Oude Bieb hebben inmiddels een mondkapje gekregen met het Oude Bieb logo erop.
Een aantal bezoekers van De Oude Bieb hebben in december een kerstpakket gekregen. Die werden bezorgd met de blauwe bus, door de kerstman en de kerstvrouw.
Keuken
Op de nieuwe locatie hebben we een prachtige nieuw ingerichte keuken tot onze beschikking. Daarvoor is een deel van de crowdfundingopbrengst en de fondsen van waaruit we geld hebben gekregen, besteed. We hopen dit jaar de Soep & Kletskoek en de maandelijkse maaltijd op zeker moment weer te kunnen voortzetten.
Caroline Wijma was samen met Daan Wiers een van de oprichters van De Oude Bieb. Zij blikt terug
“Door het leeghalen van het oude pand aan Midscheeps word ik steeds weer herinnerd aan het moment dat we daar voor het eerst gingen kijken met Eva Smit van het WIJ-team (toen nog MJD). . Eva dacht dat het pand iets zou zijn voor ons, het project “De kunst van het Rondkomen.” Dat was in 2014. Uit onderzoek onder mensen met een kleine beurs bleek dat er behoefte was aan een plek waar mensen samen konden komen om ‘hun leed te delen’, te ontmoeten, weer vooruit te kunnen kijken en ook echt weer vooruitzichten te kunnen zien. Ik had m’n bedenkingen toen Daan Wiers me over dit pand vertelde en de eerste keer dat we binnen mochten kijken, bevestigde dat gevoel. Wát een naargeestige toestand, donker, deprimerend, rijp voor sloop, noem maar op. Máár, er was niks anders en we wilden dolgraag ‘onze’ vrijplaats in Lewenborg realiseren. Al in de eerste dagen ging ik overstag. Door de groep mensen die met hart en ziel aan het werk gingen én door wijkbewoners die uit alle hoeken en gaten van Lewenborg te hulp schoten. Met handen om te helpen klussen en materiaal om mee te werken. Het was mede daardoor dat ik besloot nooit meer ergens anders dan in Lewenborg te willen wonen. En kijk wat het geworden is, een plek in Lewenborg die niet meer weg te denken is! Het heeft er even om gespand of we na 7 jaar Midscheeps iets anders zouden kunnen vinden. Gelukkig ziet de Gemeente zoveel meerwaarde in De Oude Bieb voor de wijk dat ze ons met man en macht hebben ondersteund in het vinden van een andere -weliswaar ook weer tijdelijke, locatie. Ook bij onze nieuwe plek, het Vensterhuis, had ik mijn bedenkingen… En de eerste keer dat we binnen mochten kijken bevestigde dat. Wát een kille boel, te licht, geen warmte, te klein. Máár er was niks anders en wat wilden we graag doorgaan met ons werk voor de wijk. Tja, ik was natuurlijk in de eerste dagen klussen weer om. Wéér door de mensen die meehielpen, door de inzet met hart en ziel. Door corona zijn we natuurlijk heel beperkt in het aantal mensen die kúnnen meehelpen, maar het is gelukt! Van de kille kantooratmosfeer is weinig meer terug te vinden. Het wordt langzaam maar zeker De Oude Bieb, maar dan ietsje kleiner…. “
Verlengde lockdown
We voelen ons machteloos dat we niet open kunnen en onze bezoekers weer een gezellige plek kunnen bieden en een biebshop waar je voor weinig geld iets leuks kunt kopen. De coronacrisis is er helaas een van de lange adem.